Marcel Proust’un Yapıtları: Kayıp Zamanın İzinde (7 cilt)
Toplamda 7 ciltten oluşan bu nadide eser, Marcel Proust’un adeta ustalık eseri olarak nitelendiriliyor. Her bir cildin içerisinde yer alan farklı bölümler ile dönemin Fransa’sına ışık tutuluyor. İkili ilişkiler, aşk, kıskançlık, eşcinselliğe olan bakış açısı, yazarın usta kalemiyle can buluyor. Karakterlerin anlaşılmaz kişilikleri ise okuyucuyu sürekli bir meraka sürüklüyor.
Öte yandan, konuları ele alış biçimi ile her şeyin varoluşunu ilk yıllarına bağlayan yazarın, ünlü psikolog Freud’un teorilerine bir yaklaşımda bulunduğu söyleniyor. Kitapta aşk konusunun ele alınış biçimi ise oldukça ilgi çekici. Çünkü kahramana göre aşık olarak arzuladığı nesne, devamlı olarak kendini gizliyor ya da kaçıyor. Bu nedenle ana karakterin hayatına giren kadınları bir türlü sevemediği gözlemleniyor.
Dönemin Fransa’sını, burjuva ilişkilerini ve sanatını irdeleme fırsatı bulacağınız bu kitap; insan hayatı, seçimleri, davranışları, aşk ve kıskançlık gibi konularda da sizi derin düşüncelere davet ediyor. Dönem yolculuğuna çıkmaya ve Marcel Proust’un eşsiz anlatım gücüyle kendinizi bambaşka diyarlara götürmeye hazırsanız, “Kayıp Zamanın İzinde” bir yolculuğa da hayır diyemeyeceksiniz.
Kayıp Zamanın İzinde Bir Yolculuk
7 farklı ciltten oluşan kitap, her bir cildinde ana karakterin yaşadığı ve tanık olduğu değişik olayları anlatıyor ve kahramanımızın yazar olma yolunda adım adım gelişen yeteneğini gözler önüne seriyor. Kitabın “Swannların Tarafı” isimli ilk cildinde, kahramanımızın çocukluk anıları ile tanık olduğu bir aşk hikayesine değinilirken; “Çiçek Açmış Genç Kızların Gölgesinde” isimli ikinci cildinde ise büyükanneyle birlikte gidilen Normandiya seyahati ve kitabın diğer ciltlerinde karşımıza çıkacak olan Albertine karakterine yer veriliyor.
3.cilde adını veren “Guermantes Tarafı”, konunun derinliklerine iniyor. Kahramanın çocukluğunu geçirdiği ve yetişkinleri ile temasta bulunduğu Swann’ların tam aksi tarafı olan Guermantes Tarafı’nın burjuva dünyası anlatılıyor. Bu bölümün en önemli özelliği ise kahramanımıza yazarlık yolunda yetişmesi adına sağladığı yararları okuyucuya anlatıyor olması.
4. cilt “Sodom ve Gomorra” da ise yazar, bundan önceki tüm ciltlerde işlenen konulara yeniden değiniyor. Eşcinsellik üzerine bolca diyaloglara şahit olacağınız bu bölüm; kahramanımızın, Albertine ile olan ilişkisinde de kıskançlık duygusunu sıkça işliyor.
Eserin 5.cildi “Mahpus”ta kahramanımızın, Albertine ile olan ilişkisi anlatılıyor. Ana karakterin, evlenmek üzereyken nasıl bir hayal kırıklığı yaşadığı, baskılarının nasıl sonuç verdiği açıkça ele alınıyor.
6.ciltte kaybolan Albertine’in peşinde iz süren kahramanımız, acı gerçeklerle yüzleşiyor. Öğrendiklerini sindirmesiyse uzun zaman alıyor ve bu süre zarfında seyahate çıkıyor. Seyahatinin sonu ise onu çocukluk aşkına götürüyor.
Son ciltte, kahramanımızın hayatına dokunan tüm karakterler ile yaşadıkları ve gördükleri, onu artık iyi bir yazar haline getiriyor. Ana karaktere göre, belleğindeki tüm yaşanmışlıkları, ölümü ve ölümsüzlüğü ancak yazarak bertaraf edebilecektir. Kahramanımızın yazacağı bu kitap da siz okuyucuların belki de şu an elinde tuttuğu “Kayıp Zamanın İzinde” den başkası değildir.
İlk Baskı Yılı : 2006
Dil : Türkçe